Visitor, Exhibition,
and Conference Center


View looking across reflecting pool
 

Architect Tadao Ando’s second building at the Clark completes his concept for the campus, and creates exceptional spaces that will enhance both the visitor experience and the Clark’s ability to best fulfill its dual mission as an art museum and center for research and academic study. The Visitor, Exhibition, and Conference Center is the new point of arrival at the Clark and provides 42,560 square feet of needed facilities for special exhibitions, conferences, family and community programs, and visitor services, including dining and retail services.

Features of the VECC include:

—New main entrance and visitor reception area

—11,000 square feet of galleries available for special exhibitions, doubling the space available for temporary shows

—A multi-purpose pavilion available for conferences, lectures, and special events as well as installations of works of art

—Dedicated spaces for public education and family programs to better serve the community

—Full service café and dining areas

—Expanded retail facilities

—State-of-the-art facilities for handling, preparation, storage, and transportation of works of art

—Advanced environmental control systems in a new physical plant

—Access to the original museum building through a light-filled glass concourse

—2,000-square-foot glass entry pavilion to the original museum building

—A reflecting pool surrounded by the campus buildings, creating an open garden that frames the view to Stone Hill

The project seeks a silver certification from the U.S. Green Building Council for Leadership in Energy and Environmental Design in New Construction (LEED-NC), denoting achievement of the highest standards of best practices in green building construction.

Design Architect:
Tadao Ando Architect & Associates, Osaka, Japan

Architect of Record:
Gensler, New York, New York